Pčele i SILVER SAB – Naša prva saznanja o SILVER SAB-u dogodila su se 12.02.2017 god gde smo dobili prve informacije o njegovoj primeni i delovanju visokog spektra na viruse, bakterije I drugo. Od tada smo upoznati sa preparatom SILVER SAB i o njegovoj inovativnoj upotrebi nanotehnologije u kombinaciji sa srebrom i zeolitom, a sve u svrhu dezinfekcije u životnom i radom prostoru.

Naše poverenje od samog starta u delotvornost SILVER SAB su bile opravdane, jer smo primetili da se buđ i bakterije povlače pred ovim moćnim, a 100% prirodnom preparatu.

Zdravstveno stanje pčelinjaka

Mene kao dugogodišnjeg pčelara veoma interesuje zdravstveno stanje na mojim pčelinjacima i kvalitet pčelinjih proizvoda: meda, voska, polena, perge, propolisa. Susret sa vlasnikom SILVER SAB-a se desio u zimu kada pčele miruju, a pošto sam bio veoma zainteresovan za primenu SILVER SAB-a na mojim pčelinjacima dogovaramo novi sastanak. Na tom sastanku postavljamo temelje naše saradnje u kojima će se zajednički pratiti šta se dešava kod pčelinjih društava. Ovom prilikom ne bih o tehnologiji pčelarenja već da iznesem samo da se na našim pčelinjacima koriste mravlja i oksalna kiselina kao prirodne materije za obaranje varoe Jakobsoni i dezinfekciju košnica, te jabukovo sirće koje sami proizvodimo već 30 godina.

SILVER SAB i pčele

Po dogovoru, prihvatam da SILVER SAB koristim samo za dezinfekciju pčelarskog pribora i alata : pčelarskih noževa, spahtli, tacni, stresača, viljuški za otklapanje mednih poklopaca, vrcaljke i naravno dezinfekciju ruku. Tom prilikom nisam ni slutio gde će me sve odvesti upotreba SILVER SAB-a. Tada dobijam pakovanje od 3l i 2 boce od 750ml na poklon.

Početkom proleća te 2017 godine i sve aktivnijim pčelinjim radom u prirodi prvom prilikom dolazi do upotrebe SILVER SAB-a na našim pčelinjacima. Prvo dezinfekcija ruku, pčelarskog noža i nosača ramova. Prolećni razvoj je veoma solidan, cvetnice su izdašne sa polenom i nektarom, pčelinja društva se dobro razvijaju i zdravstveno stanje je na visokom nivou. U aprilu mesecu dolazi do naglog zahlađena sa dosta padavina i noćnim temperaturama koje se spuštaju ispod 0 stepeni a idu i do -10 stepeni. Naša bagremova paša se dovodi u pitanje, sokovi koji su krenuli kod bagreme bivaju presečeni i dolazi do velikog ostečenja usled mraza, u nekim delovima i do potpunog izmrzavanja. Ništa od Bagremovog meda.

Prilikom svakog pregleda pčelinjih društava primenjujem preparat SILVER SAB, nastavljam sa tom praksom.

Krečno leglo

Kod kontrole pčelinjih društava dana 12.05.2017 u kontejneru gde se nalaze tipovi kosnica AZ, u košnici br 15 primećujem prisustvo krečnog legla (Vapneno) koje izaziva gljivica Ascosphaera. Do pojave krečnog legla je došlo usled loših vremenskih uslova – kiša, mraz, velika vlaga, a pčelinje društvo je bilo slabije, idealno za razvoj gljivica. Obično ovu infekciju lečim sa našim Jabukovim sirćetom iz par tretmana, kasnije zamenom matice i pojačavanjem mladim pčelama i zatvorenim izlazećim leglom, kasnije zamenom kompletnog sača. Ovaj put se okrećem ka SILVER SAB-u. Kakav divan izazov da se vidi dejstvo preparata.

Kompletno pčelinje društvo sa svim ramovima na kojima je med, leglo i pčele vadim i stavljam na stalak. Sa podnjače spahtlom zgrćem larve krečnog legla u tacnu. Unutrašnjost košnice prskam sa SILVER SAB-om, sve, zidove, nebo, podnjaču, vratanca i poteznice. Svaki ram sa stalka prskam sa SILVER SAB-om, ramove sa medom, ramove sa pergom, ramove sa pčelama i leglom (ukupno 24 rama) i vraćam u košnicu. Prilikom ove intervencije nije bilo ni najmanjeg uzbuđena kod pčela, ni nepravilnog zvuka, ni znakova agresije. Sve mirno i harmonicno. Ispred košnice prskam leta ne samo od ove košnice nego i od susednih. Posmatram izlet i vraćanje pčela i konstatujem da ni ovde nema nikakvog remećenja u radu. Sakupljam larve u kesu, a ruke, stalak, pčelarski noz, spahtlu I tacnu dezinfikujem SILVER SAB-om.

Uspešno razvijanje legla

Posle 4 dana otvaram košnicu i ponovo svi ramovi na stalak. Na podnjaci se nalazi dosta larvi krečnog legla, znak da je SILVER SAB učinio da se pokrene higijenski nagon kod pčela. To me raduje. Ponovo se prskaju svi delovi košnice, a prilikom vraćanja svaki ram se isto tretira i zapazam da ima zanesenih jaja u solidnom broju. Pčele mirne i u random raspoloženju. Nakon 4 dana ponavljam kompletan postupak i tom prilikom ustanovim da ima manje larvi krečnog legla na podnjaci, a da se mlado leglo proširilo. Zadovoljan sa efikasnoscu SILVER SAB-a. Posle 4 dana opet sve isto, na podnjaci 10-15 larvica krečnog legla, na ramovima se šire jajašca i larve. Pčele mirne, zadovoljne, radno raspoložene.

Pratim to pčelinje društvo još i donosim odluku da ga ne pojačavam pčelama i leglom već mu posle 5-6 dana od zadnjeg pregleda dodajem 2 rama sa medom i pergom. Kasnije u sezoni bez ikakve intervencije društvo se razvilo i postiglo odličnu formu. Jedino sam izmenio sače u tom društvu i ono je zazimljeno sa dosta meda i izimilo se u 2018 godine.

Ekološki način za suzbijanje infekcije

U ovom postupku sam se uverio u dejstvo SILVER SAB-a da ima odlično dejstvo na higijensko ponašanje u pčelinjem društvu i da može na čist, ekološki način suzbiti infekciju. Preparat je 100% prirodan, a kad može u pčelinjem društvu koje je veoma osetljiv organizam izložen zagađenjima i slabljenju imuniteta da se izleči uz pomoć SILVER SAB-a šta reći onda i za njegovu ostalu primenu kod nas ljudi da se rešimo bakterija, virusa i ostalih nepoželjnih nevidljivih, a opasnih napasti.

Pčelinja sezona u 2017

Pčelinja pašna sezona je u 2017 godine bila veoma oskudna, posle gubitka bagrmove paše loša je bila i planinska livada koja gotovo da nije imala nektara sa malo polena. Na zadnjoj suncokretovoj paši isto, velika suša i bez značajnijih prinosa.

Prilikom zazimljavanja pčelinjih društava početkom avgusta odvojio sam 10 društava sa mladom maticom koja su imala po mojim merelima slabiju zimnicu. Ta društva sam odlučio da prehranim i da im dopunim zimnicu. Nerado u pčelinja društva dodajem šećerni sirup ali hteo sam da isprobam kako SILVER SAB deluje kroz prehranu. Poučen ranijim ličnim iskustvima kada sam u sirup dodavao jabukovo sirće i imao odlične rezultate želeo sam da jabukovo sirće zamenim SILVER SAB-om. Na jedan litar sirupa posebno pripremljenog dodavao sam 0.02 l SILVER SAB-a. Dok se preparat sjedinjavao sa sirupom videle su se čestice srebra kako kao zvezde na nebu sijaju u sirupu.

Jabukovo sirće ili SILVER SAB

Svako društvo je dobilo po punu hranilicu ove mešavine, oko o.7 litara. Ovo sve radim u dogovoru sa g-dinom Višnjićem. Strepi on, a strepim i ja kako će na ovaj način dodat SILVER SAB pčele reagovati. U večernjim časovima dobijaju dozu, ujutru kontrola. Ujutru gledam pčelina dručtva, sva su živa, što je dobro. Lepo izleću i vraćaju se bez ikakvih znakova da im nešto nedostaje. Pogledam u hranilice, a sirup je potrošen. Ovo ponavljam 5 večeri za redom i jednom po danu da vidim dali izaziva neke neželjene efekte po pčelinje zajednice. Sve se odvija izuzetno povoljno. Opet zadovoljne pčele a i ja. Ova pčelinja društva su prezimela relativno blagu zimu i razvila se odlično u 2018 godini. Ovako nešto nisam više radio na pčelinjacima, jer za to zbog obilja meda nije bilo potrbe.

U 2018 godini stalna upotreba SILVER SAB-a za dezinfekciju ruku i alata i ništa više. Sredinom avgusta zbog visokih temperature nisam mogao da dodam mravlju kiselinu te sam odlučio sledeće: poprskaću sva pčelinja društva sa SILVER SAB-om!

Mravlja kiselina ili SILVER SAB

Sve pčelinje zajednice su bile u dobroj kondiciji i želeo sam da ih ako ne mogu da primenim mravlju kiselinu barem skinem viruse i bakterije sa nosioča varoe Jakobsoni. Naime varoa je opasan krpelj, ali jos veća opasnost su virusi koje nosi na sebi. Oni mogu biti pogubniji po pčelinju zajednicu od same varoe. Svaki ram sa medom, pčelama i leglom iz svake kosnice su poprskani sa SILVER SAB-om. U 97 pčelinjih društava u kontejneru i na zamlji svaki ram je oprskan. Za negde oko 1100 ramova potrošeno je oko 7.5 litara SILVER SAB-a. O ovome postoji i film kako sam to uradio. Nedavno dok sa dodavao med preko pčelinjih društava radi zimske prehrane vidi se da su društva dobro za sada podnela zimske uslove.

Siniša Mitrović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *