šta je nanotehnologija?

Nanotehnologija predstavlja upotrebu čestica veličine između 1 i 100 nanometra u različitim procesima pri izradi novih materiijala i proizvoda široke primene. Analiza i mogućnost upotrebe ovih čestica otvorila je novo poglavlje i omogućila drugačiji pristup proizvodnji u mnogim industrijama, kao i novu metodoligiju pri naučnim istraživanjima. Povećanje kvaliteta, efikasnosti i reaktivnosti poznatih elemenata i materijala upotrebljenih kao nanočestice, našlo je široku primenu u nauci i proizvodnji.

Nanočestice obezbeđuju veću aktivnu površinu delovanja u istoj količini u odnosu na standardne čestice, time se povećava reaktivnost i efikasnost pojedinih hemijskih elemenata, u našem slučaju, srebra i zeolita.

Nanotehnologija poslednjih godina nalazi sve veću primenu u medicini, elektronici, prehrambrenoj industriji, proizvodnji goriva, baterija, solarnih ćelija i oblasti čišćenja i dezinfekcije. Nanočestice su pokazale su izuzetnu efikasnost u uklanjanju štetnih čestica iz vazduha, vode i s različitih površina. Povećana aktivnost prirodnih elemenata omogućava izbegavanje dodavanja sintetičkih jedinjenja koja bi pojačala njihovo dejstvo. Na taj način moguće je, naročito u oblasti dezinfekcije, izbeći supstance i jedinjenja koja iritiraju kožu, oči ili organe za disanje. Veliku prednost predstavlja i skraćeno vreme delovanja sa daleko boljim učinkom, što je našlo primenu u suzbijanju bakterija, virusa i gljivica.