Čišćenje igračaka je važno jer tako čuvate detetovo zdravlje. Na igračkama mogu da budu pritajeni različiti neprijatelji zdravlja vašeg deteta, kojih vi možda niste ni svesni. Svi ovi neprijatelji mogu ozbiljno da ugroze i naruše zdravlje vašeg mališana.

Na igračkama se nalaze grinje i plesni koje mogu da prouzrokuju alergije. Prašina koja može da sadrži i teške metale, poput olova i arsena koji su izrazito toksični. Takođe na igračkama se nalaze i mikroorganizmi koji prouzrokuju infektivne bolesti.

Održavanje dečijih igračaka može predstavljati veliki posao za roditelje ukoliko ih ima previše i deca ih stalno koriste. Zato je pravilno pranje i dezinfekcija veoma važna i treba je redovno raditi.

Odabir igračke

Dobra igračka za dete je ona koja odgovara uzrastu i mogućnostima deteta. Važno je i da podstiče dete na igru, aktivnost i istraživanje. Da je laka za održavanje, otporna na habanje i takva da se dete tokom igre ne može povrediti.

Pored navedenog treba da vodite računa da je napravljena od netoksičnih materijala. Obratite pažnji i na to da materijal od koga je napravljena može lako da se pere.

Obavezno isprobajte igračku u prodavnici i nemojte je kupiti ako niste zadovojni kvalitetom izrade. Svakako u prodavnici tražite da proverite proizvod. Sami se uverite da li je igračka dovoljno čvrsta, da li su ivice oštre, da li ima lomljivih ili suviše malih delova koje vaša beba može da proguta.

Bebe u najmlađem uzrastu sve stavljaju u usta jer tako ispituju predmete ili samo češu desni.  U najranijim mesecima treba birati igračke koje se vrlo lako čiste i dezinfikuju.

 

Da li CE oznaka garantuje kvalitet?

Oznaka CE znači da je igračka proizvedena u skladu sa harmonizovanim standaridma čija primena osigurava da je igračka bebedna. Pogrešno se veruje da su igračke koji imaju CE oznake (skraćenica Evropske Zajednice na francuskom jeziku) proizvedene u EU. To su najčešće igračke koje su, ipak, proizvedeni u Kini. CE oznaku ne dodeljuje organizacija, već sam proizvođač označava da je proizvod izrađen u skladu sa primenjivim direktivama. Ona takođe obezbeđuje slobodno kretanje proizvoda u okviru EU tržišta.

Distribucija proizvodi bez CE oznake može biti zabranjena na carini. Interesantno je da su sve igračke koje su povučene sa tržišta sredinom godine imale su CE oznake.

Boja igračaka

Koje je boje igračka manje je bitno, a mnogo je bitnije da boja bude bezbedna. Iako bebe vole šarene igračke, treba obratiti pažnju na to da boje ne budu otrovne. Važno je isto tako da ne mogu da se ogule sa proizvoda. Imajte na umu da mala deca sve stavljaju u usta, pogotovo svoje igračke. Igračke se najčešće i zabranjuju zbog toksičnosti boja kojim su ofrabana.

Čišćenje igračaka
Čišćenje igračaka

Boje gumenih igračka za kupanje, glodalica, zvečki ili automobilčića mogu da kriju nedozvoljene koncentracije olova. Velika doza olova može izazvati ozbiljna oštećenja mozga. Takođe, relativno mala doza olova kod dece može smanjiti koeficijent inteligencije, izmeniti funkciju enzima, unazaditi rast, oštetiti bubrege ili izazvati probleme u učenju i ponašanju, oštećenja sluha i pažnje. Na žalost, farbanje dečijih igračaka bojom koji sadrži olovo nije zabranjeno u Kini, gde se i pravi najveći broj igračaka.

Bezbednost na prvom mestu!

Prilikom izbora igračke poželjno je pregledati deklaraciju proizvoda. Proverite da li je igračka glatka, da nema oštrih i nazubljenih ivica, dugačkih traka, upredenih niti i gajtana,  da na rukama ne zaostaju tragovi boje, da  dlačice sa dečjih  igračaka i kosa lutki ne otpadaju pri  protresanju ili izvlačenju…

Prvo pranje pa igranje

Nikada nemojte davati detetu igračku koju posle kupovine niste očistili. Prvo pravilo je da igračku dezinfikujete odmah nakon kupovine. Nikada nemojte dati detetu tek kupljenu igračku, a da je prethodno niste oprali i dezinfikovali. Izbegavajte kupovinu igračaka koje se teško čiste.

Ukoliko pri prvom čišćenju igračka pušta boju, dlačice otpadaju ili na bilo koji drugi nači se ošteti – igračku treba  vratiti u prodavnicu gde ste je kupili ili baciti.

 

Dajte prednost igračkama koje mogu da se operu, a odbacite one koje ne mogu da se dobro očiste, ma kako lepe bile

 

Čišćenje igračaka i svakodnevna dezinfkecija 

Posebno vodite računa o igračkama kojima se dete najviše igra ili ih stavlja u usta i glođe. Njih obavezno dezinfikujte svakoga dana. Najbolje je da ih imate više kako biste onu koja je pala na pod zamenili čistom. To su najčešće glodalice, zvečke i cucle.   

Šta se može naći na igračkama?

Na igračkama se nalaze grinje i plesni koje mogu da prouzrokuju alergije. Takođe, nalazi se i prašina koja može da sadrži i teške metale, poput olova i arsena koji su izrazito toksični. A često se na njima nalaze i mikroorganizmi koji prouzrokuju infektivne bolesti. Iz tog razloga čišćenje igračaka je više nego bitno za zdravlje vašeg deteta.

Čišćenje igračaka – Preventiva

Prvo pravilo je da se higijena igračaka upražnjava često. Razlog tome je što mališani često stavljaju igračke u usta. Ne retko su igračke na podu, igraju se i sa vršnjacima ili ukućanima…

Naučite dete da  pere ruke što češće!  Posle svakog jela, korišćenje toaleta, kada se vratite u stan iz šetnje ili kada vam dete dira neku životinju ili se uprlja pri igri, istraživanju. Pranje ruku pre nego što se deca igraju svojim igračkama, može da spreči širenje bakterija. Da biste izbegli eventualne bolesti, naučite dete da opere ruke nakon svake igre. To je naročito važno ukoliko je bilo van kuće.

Ne dopuštajte da dete gricka hranu ili pije sokić dok se igra. Tražite od deteta da vam prijavi ako uprlja igračku. Čistite igračke zajedno, tako ćete ga naučiti da vodi više računa o higijeni. Mala deca obožavaju da čiste i da  “pomažu” roditeljima. Sigurno će im biti zabavno kupati lutku ili brisati kocke.

Kako održavati higijenu igračaka?

Kada nosite igračke sa sobom u posetu, šetnju ili park, ponesite i SILVER SAB tečnost za dezinfekciju. Biće vam pri ruci kao prva pomoć, naročito ako je to igračka koju mališan rado stavlja u usta. Igračke od plastike, gume, drveta i drugih čvrstih materijala, dezinfikujte detaljno jednom nedeljno.

Koliko često treba da dezinfikujemo igračke?

Igračke kojima se dete igra u kući treba dezinfikovati jednom nedeljno. Isto tako i kada primetite da je igračka zaprljana. Igračku dezinfikujte i kada se njom igralo drugo dete koje ima simptome bolesti ili ako znate da je nedavno bilo bolesno. Igračke treba da perete  češće i kada se vaše dete oporavlja od prehlade ili neke druge infektivne bolesti.

 

NAPOMENA
Sadržaj web sajta nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja. Informacije na sajtu nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu obavezno se posavetujte sa lekarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *